Peter & Pan / Szabó Dániel: Ahogy a férfiak értik

“Kivárta az udvariassági 10 percet, majd telefonált. Ahogy a búgó kicsengés harmadszor is megszólalt, a tél megérkezett. A leveleket tologató szél hideg lett, az eső pedig ránehezedett és letapasztotta az aszfalton szánkázó gyér avart.”


Ahogy a férfiak értik

Az idő egy szemtelen húzással lágyékon rúgta, és bár tudta, hogy ez következik, nem tett ellene semmit.

Bár halogatta az indulást, folyamatosan figyelte az órát. A készülődés nem tartott túl sokáig. Nagyjából tudta, hogy melyik az a három pulóvere, amelyben randevúra mehet. A nadrág adott: felhúzta a csak két napja hordott farmerét, és választott egy tiszta fekete színű pólót. Ahogy végignézte magát a tükörben úgy vélte, hogy működik az összeállítás. Mivel nem lány – gondolta – ennél több időt semmiképpen sem érdemes az öltözködésre fordítania.

Kiszámolta, nagyjából 27 perc kell arra, hogy a villamossal és a busszal odaérjen, az utolsó 200 méteres sétára úgy gondolt, hogy ott akár – tempótól függően – 6 percet is nyerhet. Az órán is megnézte, hogy mikortól indul a 27 perc (még hozzá számolt 3 percet az egyetlen cipője, sálja és kabátja felvételére, valamint a bejárati ajtóval való molyolásra).

Az óra vizslatását azonban elmulasztotta, és késésben volt a tervezett indulással 4 perccel. A cipő felvételekor újabb 1 percet vesztett. Vagyis a gyalog szakaszra maradt, hogy kiküszöbölje a hibákat. Őt is meglepte, hogy a villamos és a busz is időben érkezett, és a legrosszabb közlekedési viszonyokra kiszámolt 27 perc csak 24 lett.

A találkozási pontnál – a szökőkút mellett, a kávézónál – a megbeszélt helyen állt, másodpercre akkor, mint amiben megegyeztek.

Nézte, ahogy az ősz utolsó játékaként még pár falevelet az útra szórt, és néha széllökésekkel tolta odébb őket szakadozott lendülettel. Egy darabig még a Nap is tétován előbukkant a felhők között.

A lány késett. Tudta nagyon jól, mert ő sietett, hogy időben érkezzen. Hosszú percek teltek el, amíg várt. Hol az óráját nézte, hol a környéket kémlelte. Azonban amíg az egyiken az ismert mutató folyamatosan haladt, a nem annyira ismert lány nem közelített egyik környező útról sem.

Kivárta az udvariassági 10 percet, majd telefonált. Ahogy a búgó kicsengés harmadszor is megszólalt, a tél megérkezett. A leveleket tologató szél hideg lett, az eső pedig ránehezedett és letapasztotta az aszfalton szánkázó gyér avart. Ha akart volna se tudott volna melegebben felöltözni, mert egy kabátja van, a pulóverei közül pedig a hordhatóság volt a fő szempont.

Hogy elüsse az időt azon gondolkodott, hogy egy romantikus mondattal oldja majd a késés miatti apró feszültséget. „Egész életemben rád vártam, ez a néhány perc még belefért” – hangzott az első ötlet. Ezt azonban túlzónak érezte, volt benne egy halk tolakodás. Végül úgy döntött, marad a már többször bizonyított: „Az érést is meg kell várni” – mondatnál.

Megszólalt a harang. Már 37 perce várt. Az esőtől üres utcán nem látta a lányt. Újra hívni próbálta, amikor meglátta, ahogy idegesen kilép a kávézóból.
– Hello! – kezdte a fiú – Hát én itt várlak!
A lány megrezzent, majd ráförmedt:
– De én több, mint fél órája várlak bent!
– Az lehetetlen, már 38 perce itt vagyok.
A lány haja kezdett megázni, a fiú felé tartotta az ernyőt.
– Miért itt? Azt beszéltük meg, hogy bent találkozunk.
– Nem, Te azt mondtad, hogy a kávézónál találkozunk a szökőkút mellett.
A lány elnevette magát. A bejárat felé indult és a válla fölött csak vidáman annyit mondott:
– A szökőkút melletti kávézóban! Ez a mondat ezt jelenti! – még mindig nevetett – Jajj, Ti férfiak!
A pontos terveket szövögető fiú – bár érezte, hogy most rajta nevetnek – csak arra tudott gondolni, hogy szerencséje van, mert nem számolta bele a plusz egy perc sétát, ami a szökőkút és a kávézó között van.

Elkésett.

Producer: Rácz Roland
Szervezés: Herman Ákos
Operatőr: Kozák Máté
Hang utómunka: Lengyel Tibor
Fotó: Kozák Máté
Grafika: Zsarnóczay Zita
Köszönjük a helyszínt a Tisza Palota Apartmanoknak!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s