Ahogy a hegy kopik / Szabó Dániel: Hőstett

“A lány már várta a fagyis kocsit. A katona félt a repülőktől…”

– Menj le a pincébe, kérlek! – követelte a férfi.
A kislány nem mozdult meg, semmi kedve nem volt a porhoz, a sötéthez és a sok kacathoz. Nem akart az ágyából sem kikelni. Éhes volt. Ha feláll, megfájdul a hasa. Nem akart sem odalent pakolni, sem takarítani, jó neki ott, ahol van.
– Indulj már, légy szíves! – ordította türelméből kifogyva az előbbi.
Ő nem nagyon hallotta meg. Még játékos álomban volt, ilyenkor semmit sem akar csinálni az ember, és elmerül a világra való óvatos figyelemben. Ha jól sejtette, akkor talán még a fagyis kocsi kürtjét is hallotta, és évek óta először, de feltűnt neki a közeli templom fémes, korgó harangja. A gyomra erre mélyről egy tompa hangot fojtott el.
– Menj le a kibaszott pincébe! – már semmi hangsúly nem volt a férfi hangjában, egybefolyó, ijesztően egyhangú üvöltés tört fel belőle – Van lent dió is, meg konzervek!
A férfi sem tudta, hogy mit hisz, amikor ilyenekkel próbálkozik. „A hasa majd hazaviszi” – az anyja mindig ezt mondta, ha a kutyájuk elszökött. Már kétségbeesésében abban reménykedik, hogy ez a gyereknél is beválik.
De az nem mozdult. Még akkor sem, amikor meghallották az első bombázók zúgását a házak fölött. Már a légiriadó sem egyszer-egyszer kürtölt percenként, hanem folyamatosan rivallt.
A lány már várta a fagyis kocsit. A katona félt a repülőktől. Karon ragadta, és lefutott vele a pincébe. A gyerek lábai nem érték a földet, épp készült a földre ültetni, amikor a légnyomás ellökte az egyensúlyát, majd érezte, ahogy apróbb kövek potyognak a hátára.
Mind a ketten ugyanarra gondoltak: megmentette az életem! Aztán a hulló vakolat homokórájában egy pár szem után újra őrültnek gondolták a másikat.

Producer: Rácz Roland
Szervezés: Herman Ákos
Operatőr: Kozák Máté
Fotó: Kozák Máté
Grafika: Zsarnóczay Zita

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s