Bulgúr / Herman Ákos: Az ajtók csukva

“Útbaigazítást kértek tőle, hogyan lehet eljutni az Erzsébet ligethez, és mindezt térkép híján. Barátai a világ legrosszabb útbaigazítójának tartották. Azt az egyszerű mondatot is, hogy „Két utcát előre, és a harmadiknál forduljon jobbra”, képes volt hosszú perceken át magyarázni…”

Megtörtént… – gondolta magában, amikor felállt testétől átmelegedett foteljéből. Ha most tömegközlekedési eszközön lenne, az utána helyet foglaló utasnak nagy örömöt szerzett volna. De nem buszon, vagy villamoson zötykölődött éppen. Igazából még nem volt rá ideje. Sem arra, hogy becsukja az ablakot, amelynek tövében órák óta ült egy kezdetben még gőzölgő teát tartva kezében, sem arra, hogy… – Így kellett lennie. – Hozzászokott már életének ilyesfajta alakulásához. Mióta két évvel ezelőtt leköltözött a folyópartra, mintha komótos tempóban, de fenekestül felfordult volna körülötte a világ. Mostanáig azonban nem zavarta.

Akkoriban még a Nappal ébredt fel, együtt szálltak ki az ágyból, húzták fel a japán és svéd bútorboltban vett papucsaikat, és kezdtek hozzá reggelijük készítésének. Kinn a természet vált egyre hangosabbá, a levegő megtelt ezernyi apró rezgéshullámmal, benn pedig a serpenyőben sercegő vaj vívott ádáz csatát az éppen lefővő teával. Eközben macskája, aki kiszámíthatatlan természetének köszönhetően egyszerre képviselte a benti és a kinti világot is, az ablak párkányáról való leugrás után már reggeli betevőjéért dörgölőzött jobb lábához. A reggelit követő gyors és hideg zuhany, majd ruháinak még sietősebb felvétele után már rohant is ki az ajtón. Mindig késésben volt. Futólag még az ablakra pillantott, hogy nyitva hagyta-e, majd miután meggyőződött róla, hogy Trepljov mozgásterét semmiben sem korlátozta, két erős mozdulattal tudatta a világ külső részével, hogy a belsőt most bezárta.

A Bécsi körút felé tartott, hogy felszálljon a 2-es villamosra. Nem futott, de lépéseinek sebességéből arra lehetett volna következtetni, hogy az 50 kilométeres gyaloglás olimpiai döntőjére készül. A villamos mégis előtte suhant el. Már, ha nevezhetjük ezt a sebességet száguldásnak. Nem idegeskedett miatta, ugyanakkor várni sem szeretett. Gyalog indult volna el a következő megálló irányába, de a járdáról lelépve megkocogtatták a vállát. Útbaigazítást kértek tőle, hogyan lehet eljutni az Erzsébet ligethez, és mindezt térkép híján. Barátai a világ legrosszabb útbaigazítójának tartották. Azt az egyszerű mondatot is, hogy „Két utcát előre, és a harmadiknál forduljon jobbra”, képes volt hosszú perceken át magyarázni. Kiemelte, hogy milyen stílusban épült házakra kell figyelni, melyik kapualjba érdemes betérni, a pékségben pedig a Zsófi nénivel mindenképp beszélgessen kicsit… Ismervén saját magát, inkább úgy döntött, hogy nem megy be az előadására, hanem elkíséri a lányt.

Mindennek két éve. Trepljov is egyből megkedvelte. Most tavasz volt, március idusa. Három éjszakája már, hogy nem tudott aludni, ezért kiült a nappaliban található fotelok egyikébe, és várta, hogy ő lássa meg először a Napot, ne fordítva történjen meg. Szokatlanul hideg volt a hajnal, a fűtésszezon pedig már véget ért, ezért két takaróba bugyolálta be magát. Reggel a Nap helyett szürke felhők és hó érkezett, az első centiméternyi frissen hullott réteg után az ázott Trepljov is hazatalált. – Megtörtént. Így kellett lennie. – mondta ki hangosan macskájának is. Majd a mellettük lévő, üresen álló fotelre tekintett, melyből, hiába a három nap, még mindig érződött a villamos megállóban megismert lány illata.

Producer: Rácz Roland
Operatőr: Kozák Máté
Fotó: Sebestény Csilla
Grafika: Zsarnóczay Zita

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s